Összhangban a természettel: A TÁPLÁLKOZÁS
A mai ember többnyire nem képes összhangban élni a természettel. Egy részük nem is akar, a másik részük pedig egyszerűen nem tud, hiszen kellő ismeretek hiányában ez képtelenség. Szerencsére a törekvés egyre erősebb, és folyamatosan növekszik azoknak az embereknek a száma, akiknek igenis fontos, hogy visszataláljunk eredeti önmagunkhoz, hiszen a természet részei vagyunk mi magunk is.
Ahhoz, hogy kellő eredményeket elérhessünk, mindjárt az alapoknál kell kezdeni, ezért tartom fontosnak elsősorban a táplálkozás megreformálását. Egyszerű, érthető és használható módon igyekszem az olvasó elé tárni, hogyan is függ össze táplálkozásunk a természettel. Az itt felvázolt információk nem újkeletűek, hiszen mindezeket nagyanyáink még tényként kezelték és alkalmazták, mégis a feledés homályába merült.
Jó étvágyat, és jó egészséget mindenkinek!
A táplálkozást és az emésztést alapvetően három tényező befolyásolja:
– a táplálék minősége,
– a Hold fázisai,
– az állatövi jegyek, melyeken a Hold aktuálisan áthalad.
- A táplálék minősége
A táplálkozás minősége alatt az adott élelmiszer emészthetőségét, összetételét értjük.
- Holdfázisok
A Hold állása szintén óriási befolyást gyakorol a táplálkozásra. Vannak olyan időszakok, amikor a nehezen emészthető ételeket sokkal könnyebben dolgozza fel a szervezetünk, mint más alkalmakkor. Előfordul, hogy hatékonyabb az emésztésünk, ezért kevesebb tápanyagra van szükségünk, máskor akármennyit eszünk, mégis hiányérzetünk marad. Szélsőséges „étkezési hangulatainkat” is az éppen ható minőségeknek tudhatjuk be, mint például az undor, vagy farkaséhség.
ÚJHOLD: a legnagyobb a szervezet tisztítási, méregtelenítési készsége. A legjobb időszak a böjtre, mert gyorsabban távoznak testükből a salakanyagok, mérgek és a víz. Könnyebben mondunk le kedvelt ételeinkről és italainkról, valamint rossz szokásainkról is.
NÖVŐ HOLD: energiát raktároz, építő hatású, hajlamosít a hízásra. Ebben az időszakban szervezetünk remekül hasznosítja a bevitt tápanyagokat, a hizlaló jellegű ételek fokozottan hatással vannak ránk!
TELIHOLD: energikusak vagyunk, úgy érezhetjük, hogy bármit meg tudunk valósítani. Szintén böjtre alkalmas idő, amikor szervezetünk maximálisan felveszi a vízben található nyomelemeket és ásványi anyagokat.
FOGYÓ HOLD: felhalmozódott kilóinktól gyorsabban szabadulhatunk meg, mint bármely más időszakban, ezért a diéta megkezdésére kiválóan alkalmas. Szervezetünk méregtelenítési készsége és energiaszintje egyaránt nagy.
- Állatövi jegyek
Fontos az állatövi jegyek hatása is, melyeket a négy őselemhez társítunk: tűz, föld, levegő, víz. Különböző módon befolyásolnak bennünket, ezért hol pozitívan, hol negatívan reagálunk bizonyos élelmiszerekre, mint például a só, zsír.
A négy elem mindegyikéhez tartozik egy növényi rész és táplálkozási minőség:
Állatövi jel elem minőség növényi rész szervrendszer
Kos, Oroszlán, Nyilas tűz fehérje termés növények érzékszervek
Bika, Szűz, Bak föld só gyökér növények vérkeringés
Ikrek, Mérleg, Vízöntő levegő zsír virág növények mirigyrendszer
Rák, Skorpió, Halak víz szénhidrát levél növények idegrendszer
Gyümölcs: minden fán termő gyümölcs és bogyós cserje (pl. szőlő). Ide tartoznak általában a föld felett termő növények pl. paradicsom, paprika, uborka, kukorica, bab, stb.
Gyökér: a föld alatt termő gyökérnövények pl. répa, retek, hagyma, burgonya, karalábé, stb.
Virág: ebbe a csoportba sorolhatók az ehető virágtermések pl. brokkoli, articsóka, stb.
Levél: ide tartozik a legtöbb leveles növény pl. káposzta, saláta, spenót, póréhagyma, rebarbara, stb.
Valójában mindenki egyéni módon reagál a bevitt tápanyagokra, ahogyan arra is, hogy a Hold éppen melyik állatövi jegyben jár. Vannak, akik érzékenyebbek pl. zsír napokon a zsíros ételekre, de akadnak olyanok is, akik éppen ellenkezőleg reagálnak: sokkal jobban bírják a zsíros ételeket, és nem fekszi meg a gyomrukat. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Általában az állatövi jegyhez rendelt tápanyagot az adott napokon könnyebben dolgozza fel a szervezetünk és jobban hasznosítja, mint máskor. Vegyük tehát figyelembe a Hold állását és fázisát! Használjuk a táblázatokat, és eszerint állítsuk össze étrendünket! A szétválasztó diétán alapuló táplálkozási formát összekötve a Hold ritmusával, összhangba kerülünk a természettel, energikusabbak és egészségesebbek leszünk. Ezzel a módszerrel megkönnyítjük szervezetünk dolgát, hiszen könnyebben emészt, így a méreganyagok sem halmozódnak fel, és kevésbé savasodik el a testünk.
—————————————————————————————————————–
TÜZES JEGYEK: Kos, Oroszlán, Nyilas NÖVÉNYI RÉSZ: termés
ZÖLSGÉG: GYÜMÖLCS: TEJTERMÉK:
– padlizsán – ananász – túró
– avokádó – alma – joghort
– bab – sárgabarack – tej, aludttej
– borsó – banán – juhsajt
– uborka – körte – mozzarella
– fokhagyma – datolya – parmezán sajt
– karalábé – eper
– tök – füge HÚS ÉS HAL:
– lencse – cseresznye – szárnyasok
– paprika – kiwi – vadhús
– szójabab – dinnye – bárány, borjú
– paradicsom – narancs – hal
– cukkini – őszibarack
– hagyma – szőlő EGYÉB:
– citrom – tojás
– szilva – tofu
– olajbogyó
—————————————————————————————————————–
FÖLD JEGYEK: Bika, Szűz, Bak NÖVÉNYI RÉSZ: gyökér
ZÖLDSÉG: GYÜMÖLCS: TEJTERMÉK:
– édeskömény – alma – joghort
– burgonya – banán – tej
– fokhagyma – kiwi – tejszín
– karalábé – tejföl
– sütőtök EGYÉB: – vaj
– póréhagyma – füstölt élelmiszerek
– torma – méz
– répa – kapribogyó
– gomba – csalamádé
– retek – diófélék
– célka
– feketegyökér
– zeller
– spárga
– karórépa
– csicsóka
– hagyma
—————————————————————————————————————–
LEVEGŐ JEGYEK: Ikrek, Mérleg, Vízöntő NÖVÉNYI RÉSZ: virág
ZÖLDSÉG: HÚS ÉS HAL: EGYÉB:
– articsóka – liba – akácméz
– avokádó – kacsa – vaj
– karfiol – marha – tojás
– brokkoli – angolna – kókuszdió
– koktélparadicsom – lazac – kókusztej
– kelbimbó – tonhal – marcipán
– cukkini – mandula
– mák
GYÜMÖLCS: TEJTERMÉK: – diófélék
– sárgabarack – vaj – olívaolaj
– cseresznye – túró – olajbogyó
– sárgadinnye – tejszín – növényi olajok
– lime – szezámmag
– mangó
– szirup
– nektarin
—————————————————————————————————————–
VÍZ JEGYEK: Rák, Skorpió, Halak NÖVÉNYI RÉSZ: levél
ZÖLDSÉG: GYÜMÖLCS: EGYÉB:
– padlizsán – banán – juharszirup
– levélnövények – füge – konyak
– fejes saláta – dinnye – pezsgő
– karfiol – rebarbara – fagylalt
– sampinyon – szőlő – méz
– édeskömény – likőr
– uborka – mák
– fokhagyma HÚS ÉS HAL:
– karalábé – osztriga
– póréhagyma – homár
– gomba – hering
– kelbimbó – feketekagyló
– vöröskáposzta
– spárga
– spenót
– fejes káposzta
– kelkáposzta
– cukkini
– hagyma
—————————————————————————————————————–
FEHÉRJÉK CSOPORTJA
Húsok, szárnyasok, kolbászfélék, halak és a tenger gyümölcsei:
Főtt marhahús, sültek, rolád, pörkölt, steak, vagdalt hús.
Főtt borjúhús, rántott szelet és sült hús.
Főtt bárány- és birkahús, hátszín, comb és gerinc.
Főtt szárnyas hús pl. pulyka, liba, kacsa, csirke, fácán, tyúk, galamb, fürj.
Felvágottak vagy kolbászfélék marhából, birkából vagy szárnyasból pl. marhapárizsi, löncshús, aszpikos felvágottak, pulykasonka.
Főtt, nem füstölt hal pl. lazac, tőkehal, sügér, laposhal, tanhal, makréla, hering, pisztráng, csuka.
Kagyló és rákfélék, osztriga, garnéla, homár, folyami rák, languszta, tintahal, kaviár.
Gyümölcsök: Szőlő és bogyós gyümölcsök pl. eper, málna, szeder, ribizli, egres (kivéve: fekete áfonya, mert az semleges), savanykás alma,körte, birsalma (kivéve: puha, édeskés almák, mert az szénhidrát csoport) őszibarack, sárgabarack, szilva és cseresznye, ringló, narancs, mandarain, citrom, grapefruit, mangó, maracuja, kiwi, papaya, ananász, gránátalma, sárga- és görögdinnye, csipkebogyó, kökény, bodza, galagonya, homoktövis (kivéve: banán, friss füge és datolya, mert ezek a szénhidrát csoport tagjai).
Tojás, tej és sajt: A tojás fehérje és sárgája (A nyers tojásfehérjét kerüljük!), a tej minden iható formája, a sajtok 60%-os zsírtartalomig pl. eidami, ementáli, trappista (kivéve juhsajt-feta, kecskesajt, mozzarella, mert ezek semlegesek).
Italok: Gyümölcstea és gyümölcslevek, almabor, fanyar fehér,- vörös,- és rosé bor, száraz pezsgő.
Egyéb: Szójakészítmények, tofu, kenyérre kenhető krémek.
SZÉNHIDRÁTOK CSOPORTJA
A rizs- és teljes kiőrlésű gabonafélék: hajdina, tönkölybúza, árpa, zab, köles, kukorica, rizs, búza és az ebből készült termékek, mint a kenyér, zsemle, kalács, sütemények és tésztafélék.
Burgonya, feketegyökér, csicsóka, fodros levelű káposzta.
Gyümölcsök: Banán, puha és édes alma, friss füge és datolya.
Aszalt gyümölcsök, kivéve a mazsola, mert az semleges.
Édesítőszerek: gyümölcscukor szirup, juharszirup, méz, körte- és almasűrítmény.
Az édesítőszereket mértékkel használjuk minden esetben!
Egyéb: sör, burgonyakeményítő, borkősütőpor, pudingpor.
SEMLEGES CSOPORT
Ezek az élelmiszerek egészségesek, zsírtartalmuk alacsony, ezért annyit ehetünk belőle, amennyit csak akarunk!
Gyümölcsök és zöldségek:
Minden zöldségfajta: articsóka, avokádó, brokkoli, zöldbab, kínai kel, zöldborsó, édeskömény, uborka, fokhagyma, kelkáposzta, póréhagyma, friss kukorica, paprika, retek, cékla, karfiol, savanyú káposzta, spárga, spenót, paradicsom, fehér káposzta, hagyma, cukkini, padlizsán, zeller, leveles saláták, mint a fejes saláta, jégsaláta, római saláta, galambbegy saláta.
Minden ehető gomba: laskagomba, sampinyon, rókagomba, vargánya, szarvasgomba, kucsmagomba.
Csírák és hajtások: lucerna, szója, bab, borsó, bambusz.
Fekete áfonya.
Mindenféle szárított és friss zöld fűszer: bazsalikom, kakukkfű, majoránna, rozmaring, oregánó, kapor, petrezselyem és a citrusfélék héja.
Italok: gyógyteák, vörös tea, zöldséglevek, malátakávé.
Egyéb: zselatin, élesztő, olajbogyó, tojássárgája.
SEMLEGES PLUSZ CSOPORT
Ezeket az élelmiszereket összetételük miatt csak mértékkel fogyasszuk!
Tejtermékek: Savanyított tejtermékek, mint a joghurt, túró, tejsavó koncentrátum.
Magas zsírtartalmú tejtermékek: tejszín, aludttej, túró, tejföl, joghurt.
Sajtok: minden 60%-nál magasabb zsírtartalmú sajtfajta, valamint a juhsajt (feta), a kecskesajt, mozzarella.
Magas zsírtartalmú élelmiszerek: olajok, margarin, vaj.
A telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat részesítsük előnyben a telítettekkel szemben! A margarint lehetőség szerint kerüljük!
Kolbász és szalámifélék: nyersen, levegőn szárított vagy nyersen füstölt fajták pl. marha vagy pulykaszalámi.
Diófélék, mandula, kesudió, mogyoró (kivéve a földimogyoró), pisztácia, napraforgó, tökmag, szezámmag.
Egyéb: hal nyersen, marinálva, vagy füstölve. Mazsola, olajbogyó, tojássárgája, élesztő.

Boszorkányok - képregény
Virág tarot 