Okos ötlet, ha a levegőt tisztán tartjuk magunk körül!

Az illatok hatásairól nem kell különösebb magyarázat, mindannyian megtapasztalhattuk már azok ránk gyakorolt hatásait. Tudjuk, hogy a finom illatok kellemes érzeteket csalnak elő belőlünk, míg a nem tetsző szagoktól szívesen elhatárolódunk. Ha valami ilyen könnyedén és erőteljesen befolyásolja hangulatunkat, azzal érdemes kicsit mélyrehatóbban foglalkozni.

Az érdeklődök számára nem titok, hogy az illatokat terápiás célokra is felhasználják, éppen a hangulatbefolyásoló hatásuk miatt rövid idő alatt nagy- és pozitív változásokat érhetünk el a használatukkal.

A kereskedelmi forgalomban jelenleg igen széles kínálat áll rendelkezésünkre. Érdemes azonban körültekintően választanunk, ha a legjobb hatásokat szeretnénk elérni. Fontos, hogy csak magas tisztaságú, lehetőleg 100%-os illóolajokat párologtassunk, és kerüljük a kevésbé tiszta, vagy szintetikus anyagokat.

Ma már hozzáférhető olyan irodalom is, mely kifejezetten az aromaterápiával, azaz az illatok gyógyító hatásaival foglalkozik. Kutatómunkák és gyakorlati tapasztalatok alapján íródott le az a tudás, hogy melyik illat konkrétan mire van a legjótékonyabb hatással, használatukkal milyen folyamatokat lehet leginkább elősegíteni.

Az illatok használata nagyon régre nyúlik vissza, az illatok mindig elvarázsolták az arra fogékony embereket. Nem kell messzire mennünk, hiszen a templomokban a mai napig is a tömjént használják tisztításra.

Nem véletlen, hogy a legtöbb otthoni tisztítószert citrommal illatosítják, de valójában minden citrusféle pl. citronella, narancs grapefruitis  rendelkezik fertőtlenítő hatással és A menta is hasonló hatásai miatt népszerű, a kubeba pedig egy borsféle, ami szintén nagy hatásfokkal bír. Az eukaliptusz régen bizonyított már és a teafa olaj kitűnő fertőtlenítőnek bizonyult!

Kifejezetten fertőtlenítő, tisztító hatást elősegítő illatok a következők:

  • borsmenta
  • citrom, citronella, narancs, grapefruit
  • eukaliptusz
  • teafa
  • kubeba

Kiegészítőnek használhatunk még:

  • levendula
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • citromfű olajakat, melyek egyébként nyugtató hatással is bírnak.

Aki kicsit vállalkozóbb szellemű, bátran kisérletezhet a felsorolt illatok keverékeivel is. Számos kimondottan baktériumölő illatkombinációt között válogathatsz, vagy vegyítheted a stresszoldó hatású olajokkal is. Próbáld ki például:
- a levendula- mandarin,
- a borsosmenta-eukaliptusz-rozmaring,
-  citrom-fahéj-szegfűszeg ,
- a kubeba- citrom,
- a citrom-fahéj-szegfűszeg keveréket.

Válaszd ki a lakásod frissesség felelősét, védd meg magad és családodat a betegségek ellen kellemes illatokkal!

 

 

 

Életünk alakulása csak rajtunk múlik. Itt az idő, hogy tegyünk érte!

 

 

Felkeltettük érdeklődését?

 

 

 

Lap tetejére