Az 5 legfontosabb dolog, ha változást szeretnél 

Életünkben néha kézenfekvő és egyszerű, máskor nehézkes, ezért szükségszerű a változás. Sokan mégis ellenállunk neki, inkább ragaszkodva a már megszokotthoz. Ez sokszor annyira automatikus, belénk idegződött vezérlő elveken alapul, hogy sajnálatos módon esetenként észre sem vesszük e hozzáállásunk problematikáját. Aztán ott van még a „majd változik a helyzet, csak most éppen nem ideálisak a körülmények” jelmondat, ami szinte minden szituációra ráhúzható. Hajlamosak vagyunk felmentéseket kreálni a magunk és mások számára egyaránt, ezzel egyfajta „struccpolitikát” alkalmazva. Olyanok vagyunk néha, mint a kisgyermek, aki ha eltakarja a szemét és nem lát, azt hiszi, akkor őt sem látja senki. Kívülről nevetségesnek tűnhet ugyan, mégis rendre előfordulnak ilyen helyzetek, jóval nagyobb számban, mint ahogyan azt esetleg gondolnánk. Ahhoz, hogy a megfelelő irányba terelhessük életünket, sok esetben változásokra van szükség, melynek öt legfontosabb feltétele a következő:

 

      1. Nézzünk szembe azzal, amiben vagyunk

Őszintén és kendőzetlenül, ezúttal reálisan járjuk körbe az adott témát. Nyilvánvaló, hogy ha annyira tökéletes lenne a helyzet, fel sem merült volna a változtatás igénye. Mérjük fel, hogy hogyan érezzük magunkat, ebből mely részek jók, melyek, amik javítgatásra szorulnak, és melyek azok, amiken feltétlenül változtatni kellene, mert ebben a formában tűrhetetlen, illetve tarthatatlan. Lehet, hogy vicces ezt olvasni, de az első lépés mindig az, hogy egyáltalán felismerjük, hogy valami nem jó. Ha nagyjából megvannak az arányok, akkor ebből már az is látszik, hogy érdemes-e a témával foglalkozni a továbbiakban, vagyis javítgatással jutunk-e valamire, vagy esetleg gyökeres változásra van szükségünk.

 

  1. A kialakult helyzetért soha nem más a hibás

Ezt megint nem könnyű megemészteni, de ha kicsit elgondolkodunk rajta, hamar kiderül az igazság. Persze, mindenkinek van valamilyen szörnyű története, amit most felhozhatna, hogy a kicsoda mit tett vele, de… ki vajon, mégis ki volt az, aki mindezt hagyta, hogy megtörténjen? Ki volt az, aki nem ismerte fel idejében, és nem állította meg az eseményeket?

Azért is rendkívül fontos, hogy a hibást magunkban is megtaláljuk, mert amíg másokat okolunk, addig önmagunkon kívülre helyezzük a történések mozgatóját. Abban a pillanatban, amint rájövünk, hogy nekünk is részünk volt a helyzet ilyen módon való alakulásában, rögtön visszakapjuk az irányítást saját életünk eseményei felett. Hiszen, ha a múltban én hoztam egy rossz döntést, akkor most én megváltoztathatom a hozzáállásomat.

 

  1. A megoldásokra kell koncentrálni önsajnálat helyett

Majdnem természetes - illetve helyesbítenék-, megszokott reakció, hogy bármilyen nem kívánatos esemény bekövetkezte után felszínesebb, esetenként azonban mély önsajnálatba merülünk. Ezzel idáig nincs is gond. A probléma akkor keletkezik, amikor ez az állapot túlzottan hosszúra igyekszik nyúlni életünkben. A „szegény én”-t mindannyian alakítottuk már. Ilyenkor nagyjából mindenkinek elmeséljük milyen méltatlan dolog esett meg velünk, miközben a másik szánalmára alapozva tovább fürdünk az önsajnálat tengerében. Minden előadást mély átéléssel alakítunk, és ha elég empatikusnak akar tűnni a hallgatóság, meg is kapjuk, amire vágyunk: egy hamis megerősítést, ami nyilvánvalóan fél-információkon alapszik csupán. Abban a pillanatban, amikor figyelmünk innen a lehetséges megoldásokra terelődik, szinte csodálatos módon átalakulunk. Nem értjük majd, hogy miért is nem jutott eddig eszünkbe ez az ennyire nyilvánvaló megoldás.

 

  1. Pozitív emberekkel vegyük körül magunkat

Ha már eljutottunk idáig, az nagyjából azt jelent, hogy felemeltük a fejünket. Mostantól kifejezetten fontos lenne arra figyelni, hogy vissza ne csússzunk az előző állapotba. Az nem baj, ha esetleg szóba kerül a téma, a lényeg az lenne, hogy ne vesszünk el benne érzelmileg, sokkal inkább célravezető lehet a kívülálló magatartás tanúsítása. Előfordulhat, hogy sok jóakaratú remek tanáccsal gazdagodunk, mint ahogyan az is, hogy ismerőseink a saját félelmeiknek adnak hangot, és azoktól szeretnének megóvni bennünket. Tudni kell, hogy az ő félelmeik nem feltétlen egyeznek meg a mieinkkel, így egyáltalán nem szükségszerű átvenni azokat. Célravezetőbb lenne, ha olyan emberekkel vennénk körül magunkat, akik támogatnak bennünket abban, amit mi magunk helyesnek gondolunk, vagy legalább nem akadályoznak a felesleges aggodalmukkal és féltő megnyilvánulásaikkal. Olyan emberek társaságát keressük, akik hisznek bennünk.

 

  1. Higgyünk abban, hogy a dolgok jóra fordulnak

Lehetséges, hogy ez a legnehezebb feladat az összes közül, mert akinek valamilyen területen rossz tapasztalatai voltak, az sajnos a későbbiekben hajlamosabb ismételten bevonzani a rosszat. Ez azért van így, mert már tartunk attól, hogy megint nem fog stimmelni valami, hiszen a múltkor is pórul jártunk már. Ha kicsit jobban belegondolunk ez hibás gondolkodásmód, hiszen az, hogy egyszer valami félresiklik, még egyáltalán nem eleve elrendeltetett, hogy legközelebb is úgy kell történnie. Sőt! Mivel a hullámvasút sem kizárólag lefele megy, így joggal hihetünk abban, hogy minden rosszat sokkal inkább jónak kell követnie.

 

 Elixír könyvesbolt 

Veszprém, Ady Endre u. 7/b. fsz. 2.

www.elixirkonyvesbolt.hu

 

 

 

 

Életünk alakulása csak rajtunk múlik. Itt az idő, hogy tegyünk érte!

 

 

Felkeltettük érdeklődését?

 

 

 

Lap tetejére